SPELINSTRUKTION

Dadda Lotto

Närmiljö & natur

Hjälp Babblarna att samla på sina olika saker!

Bildkorten passar att samla på brickorna på två olika sätt. Antingen lika på lika: en tröja på en tröja. Eller så sorteras bildkorten i olika kategorier: kläder, frukter, djur och så vidare.

Med spelet blir det roligt att bygga ordförråd, öva på att sortera i kategorier och göra minneslekar.

Skriv ut spelinstruktion

Ladda ner PDF

Skicka regler till min e-post

    Innehåll:

    6 dubbelsidiga lottoplattor

          Framsida / baksida

    24 kort

    Gör så här:

    1. Välj ett av spelen
    Vänd lottoplattorna så att alla har samma sida upp.

    2. Samla de lösa korten

    Spelförslag 1: Vanligt lotto
    Sidan med fyra olika bilder på passar exempelvis bra för att bygga ordförråd. Dra ett kort i taget, benämn det och lägg det på rätt plats på den bricka där kortet passar.

    För att göra spelet lite svårare kan ni lägga till regeln att den som drar kortet inte får visa det utan bara säga vad det är på kortet och låta de andra leta på sina brickor. När någon gissar rätt läggs kortet på rätt plats.

    Spelförslag 2: Kategorisera och sortera
    Andra sidan av lottoplattorna kan användas till kategoriserings- och sorteringslekar. Då får du berätta vad de olika Babblarna vill ha för något. När ni drar ett kort får barnen sedan fundera på vilken babblare som vill ha det som är på kortet, alltså om det är ett djur, en grönsak, frukt, kläder, babysaker eller en leksak?

    Passa gärna på att diskutera varför en viss sak hör till en viss kategori, och om barnen är helt fel ute kan du guida dem med förklaringar och frågor. ”Boll till Babba? Hm, men Babba vill ju har frukt, och frukt kan man äta. Kan man äta en boll?”

    Spelvariant
    Ett annat tips är att använda lottokorten för att träna minnet. Det går till exempel att bygga minneskedjor med dem. Lägg då ut ett kort och benämn vad det är, lägg ett kort till bredvid och prata om det också. Sedan täcker du över båda korten, med till exempel en näsduk, och barnen får försöka komma ihåg vilka kort det var. Sedan tar ni bort näsduken och kollar om det var rätt, och lägger till ytterligare ett kort, täcker över igen och försöker minnas alla tre, och upprepar detta så länge ni kan.

    Med äldre barn kan man också träna på att berätta och beskriva genom att turas om att dra ett kort utan att visa det för någon, och sedan beskriva och berätta om vad det är på kortet utan att säga ordet tills någon gissar rätt. Den som gissar rätt får då kortet, och det är nästa persons tur.

    Lotto-korten kan också användas till att bygga historier och sagor. Blanda dem och vänd upp en i taget som ni tillsammans väver in i en tokig saga.

    ”Det var en gång en banan som var ute och gick. Då kom en bil körande, och i bilen satt en nappflaska. Hej sa nappflaskan till bananen, jag ska träffa Bobbo som sätter på sig strumpor. Vill du följa med?”

    © Hatten Förlag

    www.hattenforlag.se