Vad är Babblarna?

Babblarna är ett färgglatt gäng som tagit Sverige med storm, men de är mer än ett gäng skojiga sötnosar… De kan verkligen hjälpa barn i deras tidiga språkutveckling! I leken i Babblarnas värld, när barnen lyssnar och härmar Babblarna, utvecklas barnens eget språk. Babblarnas böcker rekommenderas för barn 0-5 år, musiken och filmerna rekommenderas från 1 år. Babblarna är ett helsvenskt koncept från Hatten Förlag.

Träffa Babblarna!

Babblarna logo
Babba

Babba

Babba är en pratsam figur som gillar att läsa sagor och diskutera saker. Babba är modig, tar gärna täten och gillar att arrangera aktiviteter där alla kan vara med.

Bibbi

Bibbi

Bibbi är stillsam och försiktig, tycker om att ta det lugnt och studera saker. Bibbi tänker mycket och älskar klurigheter och uppfinningar.

Bobbo

Bobbo

Bobbo är en glad och sprallig figur, men med ett hett temperament. Bobbo älskar att röra sig och dansa, och att ge sig ut på äventyr!

Dadda

Dadda

Dadda är impulsiv, kramig och lite klumpig. Dadda älskar att vara ute i naturen, och både titta, känna på och härma växter och djur.

Diddi

Diddi

Diddi far runt som ett yrväder och kan bara inte sitta still! Diddi är energisk och konstnärlig, gillar att hoppa, volta, och måla med många färger!

Doddo

Doddo

Doddo är lugn och stabil, och sätter alltid sina kompisar först. Doddo är den som ser om någon är ledsen eller utanför. Doddo älskar att sjunga.

Varför gillar barn Babblarna?

Varje Babblarnafigur pratar sitt eget språk: Babba pratar Babbaska, och Diddi pratar Diddiska. Självklart förstår de varandra jättebra! Babblarnas ”babbel” använder det talade språkets melodi och barnet tränas i hur språket låter, men lockar också med barnet i att ”babbla” själv. Att få komma igång med tal och språk utan att använda riktiga ord fungerar som en katalysator för många barn, särskilt för barn som har lite extra svårt i sin språkutveckling. För vissa barn hjälper de till konkret och för andra barn är de ”bara” lustfylld underhållning. ALLA barn älskar Babblarna! Böckerna är skrivna på ett sådant sätt att barnet får sin tydliga roll i bokläsningen och bidrar till att föra berättelsen framåt. Att göra ljud och babbla är bärande ingredienser, men också turtagning och begreppsinlärning är viktiga inslag.

Babblarnas utseende och rörelsemönster är enkla och tydliga. De fångar det lilla barnets öga och håller kvar blicken. Det är inte en massa snabba klipp och olika betraktningsavstånd som krånglar till det för småttingarna. Babblarnas språk och ljud lockar också barnen själva att babbla, vilket för många barn blir första orden. Musiken är ”riktig musik” som både barnen och deras föräldrar tycker om. De håller att lyssnas på om och om igen.

Babblarna i förskolan

Babblarna har ett starkt fäste i svenska förskolor, och pedagoger har använt dem i arbetet med barnens språkutveckling i över 8 år.
En viktig poäng med Babblarna är att de är inkluderande – alla barn kan delta tack vare den härliga musiken och Babblarnas lekfulla inlärning.

SPRÅKGYMPA.SE