Hej! Vi är Babblarna

Vi älskar när du vill babbla med oss!

I leken kan du gömma oss, prata med oss och sjunga för oss. Vi kan busa med dig och försvinna… Var är Babba? Vem hittar du först Bibbi eller Bobbo? Vad vill Dadda göra? Men, Diddi och Doddo – kom fram nu – det är dags att äta middag! Doddo do doo do!

Babblarna logo

Babblarnas värld

I Babblarnas värld är målet att babbla, prata, sjunga, och leka tillsammans så mycket det bara går. Använd fantasin och låt vardagens händelser och rutiner ge utrymme för massor av kommunikation och språklek.

Använd Babblarna för att låtsasprata och leka med språkljud och språkets melodi. Babba ba baa!

Läs böckerna och prata om allt ni gör i leken så bygger ni på ordförrådet, och teckna gärna om du vill. Visste du att Babblarna är mästare på att se och hitta saker i omgivningen och på att lära föräldrar, pedagoger och barn vad alla saker kallas!?

Gör språkleken till en del av vardagen; i bilen, på bussen, vid matbordet, vid tandborstningen och nattningen. Ur babbel och joller kommer tal och språk! Välkommen till Babblarnas värld!

Det spelar ingen roll om Babblarna är på ett par skor, en boll, figurer, pussel eller kläder – ta chansen att leka, sjunga och prata med dem! Tillsammans skapar ni språklek – var och när som helst!

Varför gillar barn Babblarna?

Varje Babblarnafigur pratar sitt eget språk: Babba pratar Babbaska, och Diddi pratar Diddiska. Självklart förstår de varandra jättebra! Babblarnas ”babbel” använder det talade språkets melodi och barnet tränas i hur språket låter, men det kan också locka med barnet att börja ”babbla” själv. Att få komma igång med tal och språk utan att använda riktiga ord fungerar som en katalysator för många barn, särskilt för barn som har lite extra svårt i sin språkutveckling.

För vissa barn hjälper Babblarna till konkret och för andra barn fungerar de mer som pedagogisk och lustfylld underhållning. ALLA barn älskar Babblarna! Böckerna är skrivna på ett sådant sätt att barnet får sin tydliga roll i bokläsningen och bidrar till att föra berättelsen framåt. Att göra ljud och babbla är bärande ingredienser, men också turtagning och begreppsinlärning är viktiga inslag.

Även Babblarnas musikvideor och filmklipp är anpassade till det lilla barnets öga. Babblarnas utseende och rörelsemönster är enkla och tydliga. Det är inte en massa snabba klipp och olika betraktningsavstånd som krånglar till det och målet är att även Babblarnas musik och filmer ska aktivera barnen och locka dem att låta, härma rörelser och sjunga. Musiken är ”riktig musik” som både barnen och deras föräldrar tycker om. De håller att lyssnas på om och om igen.

Babba

Babba

Babba är en pratsam figur som gillar att läsa sagor och diskutera saker. Babba är modig, tar gärna täten och gillar att arrangera aktiviteter där alla kan vara med.

Bibbi

Bibbi

Bibbi är stillsam och försiktig, tycker om att ta det lugnt och studera saker. Bibbi tänker mycket och älskar klurigheter och uppfinningar.

Bobbo

Bobbo

Bobbo är en glad och sprallig figur, men med ett hett temperament. Bobbo älskar att röra sig och dansa, och att ge sig ut på äventyr!

Dadda

Dadda

Dadda är impulsiv, kramig och lite klumpig. Dadda älskar att vara ute i naturen, och både titta, känna på och härma växter och djur.

Diddi

Diddi

Diddi far runt som ett yrväder och kan bara inte sitta still! Diddi är energisk och konstnärlig, gillar att hoppa, volta, och måla med många färger!

Doddo

Doddo

Doddo är lugn och stabil, och sätter alltid sina kompisar först. Doddo är den som ser om någon är ledsen eller utanför. Doddo älskar att sjunga.

Babblarna i förskolan

Babblarna har ett starkt fäste i svenska förskolor, och pedagoger har använt dem i arbetet med barnens språkutveckling sedan 2007.

En viktig poäng med Babblarna är att de är inkluderande – alla barn kan delta tack vare den härliga musiken och Babblarnas lekfulla inlärning.

SPRÅKGYMPA.SE

Mer inspiration?

Vill du ha fler tips på hur du kan språkleka med Babblarna och stötta barns språkutveckling?

Hos Språkbyggarna finns det mer information och tips på lekar och aktiviteter.

SPRÅKBYGGARNA.SE