SPELINSTRUKTION

Babba Lotto

Prata & berätta

Babba Lotto

Titta! Vad många olika saker Babblarna kan göra!

Bildkorten passar att samla på brickorna på två olika sätt. Antingen lika på lika: Babba dansar på Babba dansar och Bobbo klättrar på Bobbo klättrar. Eller så sorteras bildkorten per figur: Babba dansar, sover, badar och pratar i telefon.

Med spelet kan vi stötta barn att börja sätta ihop ord till meningar, bygga ordförråd och göra roliga minneslekar.

Skriv ut spelinstruktion

Ladda ner PDF

Skicka regler till min e-post

  Innehåll:

  6 dubbelsidiga lottoplattor

  Ena sidan på lottoplattan används som ett vanligt lotto där deltagarna samlar de bilder som är likadana som de på lottoplattan och lägger lika på lika.

  Den andra sidan av lottoplattan används till att istället sortera korten på varje figurs egen bricka och prata om vad just den figuren vill göra.

  24 kort

  Gör så här:

  1. Välj ett av spelen
  Vänd lottoplattorna så att alla deltagare har samma sida upp.

  2. Samla de lösa korten

  Spelförslag 1: Vanligt lotto
  Dra ett kort i taget, benämn vad Babblarna gör och lägg kortet på rätt plats på den bricka där det passar.

  För att göra spelet lite svårare kan ni lägga till regeln att den som drar kortet inte får visa det utan bara säga vad det är på kortet och låta de andra leta på sina brickor. När någon gissar rätt läggs kortet på rätt plats.

  Spelförslag 2: Sortera verb
  Lottoplattorna kan också användas till att sortera bilderna där Babblarna gör olika saker och att prata om verben. Locka till meningsbyggnad genom att använda hela meningar, säg alltså inte bara ”bada” eller “badar” utan “Babba badar.” Försök få barnen att göra likadant.

  I takt med att barnens språk utvecklas kan vi använda allt längre meningar och till exempel säga: “Babba badar i badkaret”. Om du tänker att du hela tiden ska ligga ett steg före barnet blir du en bra modell för barnet att härma.

  Spelvariant
  Korten kan också användas till att arbeta med berättande. Ta exempelvis alla kort med Babba på och bestäm tillsammans i vilken ordning Babba ska göra de olika sakerna. Lägg korten i den ordningen framför er och berätta en saga om Babbas dag med stöd av bilderna.

  ”Nu börjar det!
  Babba ligger och sover. Snark snark.
  Sedan ringer telefonen. Riing!
  Babba vaknar och svarar. Hej hej!
  Det är de andra Babblarna som ringer. De vill att Babba ska…”
  När berättelsen är klar markerar du det genom att säga ”Nu är det slut!”

  © Hatten Förlag

  www.hattenforlag.se