SPELINSTRUKTION

Bibbi Lotto

Logik & Problemlösning

Vi samlar på ädelstenar till Babblarnas skatt. Men, akta dig för den tjuvaktiga piraten som vill ha skatten till sig själv!

Bildkorten passar att samla på brickorna på två olika sätt. Antingen lika på lika: Ett litet gult hjärta på ett litet gult hjärta. Eller samla formerna per figur: Bibbi vill ha rektanglar, Diddi vill ha stjärnor, Doddo vill ha hjärtan och så vidare.

Med spelet blir det lätt och roligt att bygga ordförråd och öva på olika former, färger och storlekar.

Skriv ut spelinstruktion

Ladda ner PDF

Skicka regler till min e-post

  Innehåll:

  6 dubbelsidiga lottoplattor

  Ena sidan på lottoplattan används som ett vanligt lotto där deltagarna samlar bilder och lägger lika på lika.

  De två plattorna med skattkistor använder spelledaren “Piraten”.

  Den andra sidan av lottoplattan används till att istället sortera korten på varje figurs egen bricka och prata om vad just den figuren vill ha för form.

  24 kort

  Framsidan: sex olika former i fyra olika utföranden: liten, mellan, stor och flera/många.

  Gör så här:

  1. Välj ett av spelen
  Vänd lottoplattorna så att alla deltagare har samma sida upp.

  2. Samla de lösa korten

  Spelförslag 1: Samla Babblarnas former
  Spelet spelas med de gröna brickorna.

  Varje figur samlar på sin egen form:
  Babba – åttor, Bibbi – rektanglar, Bobbo – cirklar,
  Dadda – trianglar, Diddi – stjärnor och Doddo – hjärtan.

  Turas om att dra ett av korten, benämn formen och ge den sedan till den av Babblarna som samlar på just den formen. Prata också om att figuren själv är lik sin form.

  Spelförslag 2: Bibbis Pirat-lotto
  Förbered:
  Spelet spelas med de gula brickorna.

  Alla fyra gula lottoplattorna behöver vara med i spelet. Om ni är färre än fyra spelare får varje spelare ha flera brickor. Om ni är fler än fyra spelare går spelet bra att spela i lag.

  Den som leder spelet är pirat och har de två blå brickorna med skattkistor på.

  Starta:
  Börja med att du som vuxen är pirat och leder spelet. När ni spelat flera gånger kan de barn som vill och kan leda spelet också få turas om att vara pirat. Piraten får gärna vara lite bufflig och girig och ha som mål att ta och stjäla från alla spelarna runt bordet. Använd dina skådespelartalanger lite extra.

  Spela medsols. Den som sitter till vänster om piraten börjar (så att piraten blir sist i ordningen) och drar ett kort ur högen. Benämn kortet tillsammans, till exempel ”en liten rosa triangel.” Om kortet passar på spelarens bricka läggs det på rätt plats. Om kortet inte passar på brickan läggs det med baksidan uppåt på bordet runt korthögen.

  Spelarna efter kan välja att plocka upp ett kort ur högen eller plocka upp ett av de kort som ligger bredvid högen.

  Piraten lyfter alltid ett kort ur högen och placerar det på rätt kista på en av sina två brickor – alltså ett bildkort med en cirkel läggs på kistan som är cirkelmärkt. Självklart blir piraten skadeglad och skrattar högt och rått för varje kort hen lyckas sno åt sig. Spelet fortsätter tills alla kort är borta ur högen och på bordet.

  I slutet av spelet:
  Nu är det dags att röva piraten på de kort man behöver. I tur och ordning får spelarna begära ett kort de önskar få av piraten. Det gör man genom att beskriva det man vill ha, vilket beroende på den språkliga förmågan hos spelarna.

  Varje gång piraten blir av med ett av sina kort ur skatten blir hen självklart smått ilsk och butter. Spelarna fortsätter begära kort från piraten tills alla bildkort ligger på rätt plats på deras brickor. Antingen spelar man för att vinna – då är spelet slut när första spelaren har fått full bricka. Eller så spelar man tills allt har kommit på plats. Vinsten blir då en liten ”teater” där piraten uttrycker sitt missnöje med att ha blivit av med alla sina
  skatter.

  Tips
  Detta spel kan fungera bra i en grupp med barn som är olika gamla/kan olika mycket. Den som ”kan lite eller mycket mer” kan få turas om med dig som vuxen att vara pirat.

  Spelvariant
  Det går också att spela lotto på vanligt sätt med de fyra brickorna med former samt de lösa korten som hör till. Då hoppar ni bara över momenten med piraten. Turas om att dra ett kort, benämna formen som är på kortet och lägga det på den bricka där det passar.

  Tips!
  För att göra spelet lite svårare kan ni lägga till regeln att den som drar kortet inte får visa det, utan bara säga vad det är på kortet och låta de andra leta på sina brickor. När någon gissar rätt läggs kortet på sin plats.

  © Hatten Förlag

  www.hattenforlag.se